Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem ei est. Eos ei nisl graecis, vix aperiri consequat aneius.
projekt kuchni Architektura Wnętrz New Design Anna Berner Paluch

Czy w kuchni mamy trójkąt bermudzki?

Gdy słyszę hasło ”trójkąt” to od razu mózg dopowiada sobie Bermudzki. Jednak dziś nie o nim będzie ten artykuł, a o czymś co jest mega ważne dla każdej osoby, która chce, żeby jej się dobrze pracowało w kuchni. Taką rzeczą jest trójkąt roboczy.

 

Jest to obszar łączący strefę przechowywania, przygotowywania (mycia, krojenia) i strefę obróbki termicznej. Na tej podstawie można wyznaczyć 3 wierzchołki tego trójkąta, czyli najważniejsze punkty naszej kuchni.  Ważne jest, żeby odległości pomiędzy danymi miejscami nie były zbyt duże, ale też, żeby zapewniały swobodne miejsce do pracy.

 

Możemy go stosować w różnych rodzajach kuchni- zobacz https://www.instagram.com/p/C38X5ejrpLd/.

 

W małych i zamkniętych kuchniach może być utrudnione stworzenia trójkąta roboczego.  Kiedy jest jeden rząd mebli na ścianie i nie mamy możliwości stworzenia kuchni w kształcie litery L czy U, możemy płytę indukcyjną lub zlew umieścić  na wyspie kuchennej. Oczywiście, trzeba pamiętać o możliwościach technicznych danego pomieszczenia. Dlatego warto wziąć pod uwagę umiejscowienie przyłączy i pionów instalacyjnych.

Jeśli jest to temat, który spędza Państwu sen z powiek zapraszam do kontaktu, zaprojektuję kuchnię dopasowaną do Państwa potrzeb 🙂

 

Natalia Potyra

konsultacja Anna Berner Paluch