
Czy w kuchni mamy trójkąt bermudzki?
Gdy słyszę hasło ”trójkąt” to od razu mózg dopowiada sobie Bermudzki. Jednak dziś nie o nim będzie ten artykuł, a o czymś co jest mega ważne dla każdej osoby, która chce, żeby jej się dobrze pracowało w kuchni. Taką rzeczą jest trójkąt roboczy.
Jest to obszar łączący strefę przechowywania, przygotowywania (mycia, krojenia) i strefę obróbki termicznej. Na tej podstawie można wyznaczyć 3 wierzchołki tego trójkąta, czyli najważniejsze punkty naszej kuchni. Ważne jest, żeby odległości pomiędzy danymi miejscami nie były zbyt duże, ale też, żeby zapewniały swobodne miejsce do pracy.
Możemy go stosować w różnych rodzajach kuchni- zobacz https://www.instagram.com/p/C38X5ejrpLd/.
W małych i zamkniętych kuchniach może być utrudnione stworzenia trójkąta roboczego. Kiedy jest jeden rząd mebli na ścianie i nie mamy możliwości stworzenia kuchni w kształcie litery L czy U, możemy płytę indukcyjną lub zlew umieścić na wyspie kuchennej. Oczywiście, trzeba pamiętać o możliwościach technicznych danego pomieszczenia. Dlatego warto wziąć pod uwagę umiejscowienie przyłączy i pionów instalacyjnych.
Jeśli jest to temat, który spędza Państwu sen z powiek zapraszam do kontaktu, zaprojektuję kuchnię dopasowaną do Państwa potrzeb 🙂
Natalia Potyra
konsultacja Anna Berner Paluch